Gittes O-teknik.
Aldrig mere 20 minutters bom.
Et trin tilbage
Tilbage til nyheds-siden.
start ------- GROVORIENTERING ------- SSU ---- FINORIENTERING ------ posten
GROVORIENTERING.
Ved grovorientering skal du først overbevise dig selv om, at du ikke bliver totalt væk, hvis du ikke læser alle terrængenstande, som du plejer!

Ved grovorientering udvælger du aktivt de terrængenstande, som du ønsker at kontrollere på et stræk, du forenkler kortbilledet.
Du finder nogle terrængenstande (opfang), som du ikke kan undgå at ramme, hvis du løber nogenlunde i den rigtige retning (vej, bevoksningsgrænse, mose,markante højdepartier, lysåbne områder, indhegninger).Lad være med at vælge en grøft, hvis området har mange grøfter - vælg ikke en hugning, hvis området har mange hugninger osv.Terrængenstanden, du bruger som opfang, skal være markant, og der skal være få af dem i området.
For at sikre at du løber i den rigtige retning benytter du grovkompas, dvs du udtager ikke nødvendigvis en nøjagtig kurs men løber i en ønsket vinkel i forhold til kompasnålen (nordpå, vestpå og lidt til højre el.lign.)

Husk - når du løber et stykke på en vej - altid at kontrollere din løbsretning med kompasset!Husk - når du passerer en vej - vurder afstanden til vejkryds, grøfter, vejsving, høje, bevoksningsgrænser el.lign.
Alle kan løbe hurtigt på et stræk - ingen kan finde en svær post i fuld fart, men MESTEREN tør sætte farten ned, når det bliver svært!

SSU er det sted, hvor trafiklyset skifter fra grønt til rødt.
SIDSTE SIKRE UDGANGSPUNKT.
Du kommer i fuld fart fra dit grovorienteringsstræk og rammer dit SSU. SSU skal være så tydeligt, at det kan findes sikkert med grovorientering, samtidig med at det skal være så præcist, at du kan bruge det som udgangspunkt for en kompaskurs. Det kan f.eks. være: tydelige høje - grøft -tydelig mosekant- det sted, hvor du skal forlade en sti, for at løbe det sidste stykke ind til posten m.v. (her skal der ved stien være markante terrængenstande, for at du helt bestemt kan sige, hvor på stien du er.

Du forlader ikke dit SSU, før du har udtaget en finkompaskurs eller, du har set den første terrængenstand, som du har valgt at finorientere efter ind mod posten.
FINORENTERING.
Ved finorientering handler det om at få mest mulig information ud af kortet, og derved danne sig et billede af det kommende terræn.

Tempoet er stærkt reduceret for at få tid til at læse flest mulige detaljer, og så du løbende kan kontrollere, om kort og terræn passer sammen.

Finorientering anvendes ved indløb til posten og i vanskeligt terræn. Finorienteringen bør begrænses, da det er meget tidskrævende.

Den urutinerede løber benytter finorientering på hele strækket af frygt for at blive væk og kommer derfor rimelig sikkert, men også langsomt frem.
BOMTEKNIK.
ERKENDELSE!
Se i øjnene - at du har bommet. De fleste erkender først bommet, når posten ikke står, hvor man mener/håber den står......

Men - det kan med fordel erkendes meget før.

I samme øjeblik du under fin- eller grovorientering ikke kan få terrænbilledet til at passe med det billede, du har dannet dig af terrænet - som det burde se ud, så bør du reagere. Det samme er tilfældet, hvis dit checkpunkt ikke dukker op.

Hvis du har løbet i lang tid uden kortkontakt, når du erkender bommet, så kan du være hvor som helst inden for et meget stort område.
Har du haft rimelig kortkontakt, vil det derimod være et mindre område, du skal læse dig ind i.

HVAD GØR JEG SÅ?
Lad være med at løbe rundt i små eller store cirkler! I et bom kan man nemlig få alt til at ligne, det område man burde være i! Spild ikke mere tid!

Du kan med fordel følge denne fremgangsmåde - i nævnte rækkefølge:

  • stop op.
  • nordvend kortet ved brug af kompasset .
  • check postbeskrivelsen (hvis du burde være ved posten nu).
  • se dig om efter karakteristiske terrængenstande.
  • prøv at læse dig ind.
  • hvis du kan se en mark, vej, høj, sø el.lign., så løb derhen og prøv at læse dig ind.
  • hvis du for kort tid siden vidste, hvor du var (SSU), så løb tilbage dertil og fortsæt så derfra - men mere opmærksom denne gang eller
  • find det mindste område på kortet, inden for hvilket du er stensikker på, at du befinder dig (f.eks. mellem to skovveje, mellem nogle bevoksningsgrænser el.lign).
  • find en retning at løbe i fx nord, således at du skal løbe kortest muligt, før du med garanti rammer noget, du kan læse dig ind ved (vej, mark) og løb konsekvent og direkte i den valgte retning ved hjælp af grovkompas. Lad være med at spilde tid på at prøve på at læse dig ind undervejs.
Når du igen er på rette spor - så lad være med at forsøge at sætte farten op for at indhente det tabte. Det vil næsten altid resultere i et nyt bom............ Husk de andre bommer også....
Gitte Gefke Hansen.